Wykonanie
By MagicPot, 12 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Dziś jako dodatek do obiadu była
kasza gryczana z
pieczarkami – wpierw miałam ugotować tradycyjnie
kaszą, ale jak szukałam ściągawki lub podpowiedzi jakich przypraw i dodatków można użyć do
kaszy, natrafiłam na poradnik mamy „Tajemnice Kuchni Jarskiej: potrawy z
mąki,
ryżu, kasz” – dodatek do „Kobiety i życia” – nie wiem z którego roku, ale jak pozostałe ściągawki mojej mamy – kartki całkowicie pożółkły….Gdy już miałam zamknąć poradnik, znalazłam przepis na
kaszę z
pieczarkami.
Kasza gotowana a następnie zapiekana wraz z
pieczarkami – ciekawy pomysł i stwierdziłam, że będzie pasować do gulaszu wołowego i
buraków . Na moje szczęśćie – przepis składa się z prostych skłądników i zapewne ogólno dostępnych w każdym domuZ poniżej podanych składników przygotowałam 4 porcje: dwójka dzieci i dwójka dorosłychjedna szklanka
kaszy gryczanejdwie szklanki
wodyjedna duża lub dwie mniejsze
cebulki125g
pieczarekdwie duże i czubate łyżki drobno posiekanego surowego
seleramasłoprzyprawy: pół pęczka świeżej
natki pietruszki, pół pęczka świeżej
kolendry,
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności wstawiamy garnek (najlepiej gdy garnek ma podwójne dno) z
wodą na kuchenkę i gotujemy. Gdy
woda będzie wrzeć, zmniejszam ogień i ciągle mieszająć
wodę wrzucamy
kaszę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu aż
woda zostanie pochłonięta przez
kaszę.Gdy
kasza się gotuje robimy kolejne przygotowania:
pieczarki dokładnie myjemy a następnie szatkujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy i także drobno szatkujemy.Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę
masła i wrzucamy
cebulę,
pieczarki i
seler. Wszystkie warzywa podsmażamy aż będą miękkie – tj. około 10 minut.Nastawiamy piekarnik na grzanie na 190˚C.Gdy
kasza się ugotuje przeżucamy ją do większego naczynia żaroodpornego.Podsmażone i miękkie warzywa wrzucamy do
kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy.Tak przygotowaną kaszęz warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 45 minut.Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą
natką pietruszki i świeżą
kolendrą.Smacznego!Polecam inne przepisy na dodatki do dań obiadowych: