ßßß Cookit - przepis na Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami

Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 12 kwietnia 2016
(Jeszcze nie oceniony)
Loading...
Dziś jako dodatek do obiadu była kasza gryczana z pieczarkami – wpierw miałam ugotować tradycyjnie kaszą, ale jak szukałam ściągawki lub podpowiedzi jakich przypraw i dodatków można użyć do kaszy, natrafiłam na poradnik mamy „Tajemnice Kuchni Jarskiej: potrawy z mąki, ryżu, kasz” – dodatek do „Kobiety i życia” – nie wiem z którego roku, ale jak pozostałe ściągawki mojej mamy – kartki całkowicie pożółkły….
Gdy już miałam zamknąć poradnik, znalazłam przepis na kaszę z pieczarkami. Kasza gotowana a następnie zapiekana wraz z pieczarkami – ciekawy pomysł i stwierdziłam, że będzie pasować do gulaszu wołowego i buraków . Na moje szczęśćie – przepis składa się z prostych skłądników i zapewne ogólno dostępnych w każdym domu
Z poniżej podanych składników przygotowałam 4 porcje: dwójka dzieci i dwójka dorosłych
jedna szklanka kaszy gryczanej
dwie szklanki wody
jedna duża lub dwie mniejsze cebulki
125g pieczarek
dwie duże i czubate łyżki drobno posiekanego surowego selera
masło
przyprawy: pół pęczka świeżej natki pietruszki, pół pęczka świeżej kolendry, sól, pieprz czarny świeżo mielony
W pierwszej kolejności wstawiamy garnek (najlepiej gdy garnek ma podwójne dno) z wodą na kuchenkę i gotujemy. Gdy woda będzie wrzeć, zmniejszam ogień i ciągle mieszająć wodę wrzucamy kaszę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do czasu aż woda zostanie pochłonięta przez kaszę.
Gdy kasza się gotuje robimy kolejne przygotowania: pieczarki dokładnie myjemy a następnie szatkujemy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler obieramy i także drobno szatkujemy.
Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i wrzucamy cebulę, pieczarki i seler. Wszystkie warzywa podsmażamy aż będą miękkie – tj. około 10 minut.
Nastawiamy piekarnik na grzanie na 190˚C.
Gdy kasza się ugotuje przeżucamy ją do większego naczynia żaroodpornego.
Podsmażone i miękkie warzywa wrzucamy do kaszy gryczanej i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną kaszęz warzywami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 45 minut.
Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na dodatki do dań obiadowych:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2016/04/12/kasza-gryczana-zapiekana-z-pieczarkami