Wykonanie
By MagicPot, 18 lutego 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Wołowina zapiekana z
żurawiną i
rodzynkami podana została dziś na obiad. Miała być
karkówka, ale… jak wyciągałam
mięso z zamrażalnika to się pomyliłam i gdy większość składników była już prawie gotowa zorientowałam się, że rozmroziło mi się nie to
mięso…. Najważniejsze że oba to czerwone
mięsa, więc za chwilę poznam wynik eksperymentu – piszę to gdy
wołowina zapieka się już w piekarniku.około 500g
wołowiny na gulaszszklanka przegotowanej
wody100g
żurawiny50g
rodzynekokoło 500g
cebuli – ja użyłam
szalotkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, kilka gałązek świeżego
tymianku lub jedna łyżeczka suszonegoPrzygotowania rozpoczęłam od obrania i posztakowania w księżyce
cebuli, którą następnie posoliłam i delikatnie podsmażyłam na rozgrzanym
oleju.Zmniejszyłam moc pod patelnią z
cebulą i wlałam szklankę
wody, dorzuciłam całą
żurawinę i
rodzynki i dokładnie zamieszałam i pozostawiłam na kuchence do czasu aż przeżucałam ją do
mięsa.Następnie obmyłam
mięso i pokroiłam na większe kawałki.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 230˚C.Następnie przygotowałam brytwankę z teflonową warstwą non stick, którą delikatnie spryskałam
olejem i przełożyłam do niej pokrojone
mięso. Delikatnie oprószyłam
mięso solą i
pieprzem, zamieszałam drewnianą łyżką i wstawiłam do nagrzanego piekanika.Zapiekałam
mięso około 20 minut, przy czym dwa
razy wyciągałam brytwankę by zamieszać
mięso.Po 20 minutach wyjęłam brytwankę z piekarnika i przełożyłam duszoną
cebulę wraz z
żurawiną i
rodzynkami. Wierzch przykryłam kilkoma gałązkami świeżego
tymianku i
okryłam folią aluminiową – folia nie powinna mocno przylegać do brytwanki, gdyż para powinna swobodnie wydobywać
spod folii.Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 140˚C i wstawiłam brytwankę z
mięsem i zapiekałam jeszcze przez 2 godziny.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: