Wykonanie
By MagicPot, 9 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Lubię
ryby, ale
łososia jako jedyną
rybę nie lubię – to chyba piszę w każdym
poście dotyczącym
ryby. Próbowałam, testowałam
łososia na kilka sposobów i za każdym razem było to samo –
łosoś to nie „moja”
ryba. W ostatnią niedzielę jednak postanowiłam przygotować
pastę jajecznąz łososiem.
Pasta jajeczna z
łososiem to kolejna próba znalezienia postaci w jakiej
łosoś mi zasmakuje. I się udałojedno opakowanie
łososia w plasterkach, tj. około 150g3
jajka6 średniej wielkości
ogórki konserwowejedna
szalotkamajonezgęsty
jogurt – ja wykorzystałam greckiłyżeczka ostrej
musztardy – ja użyłam dijondwie łyżeczki naturalnego
mioduprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyW pierwszej kolejności należy ugotować
jajka na twardo.
Łososia podzieliłam na dwie części – dwa plasterki odłożyłam na bok, a pozostałe wrzuciłam do blendera.Jeden
ogórek odłożyłam a resztę także wrzuciłam do blendera.
Cebulę obrałam, przekroiłam na ćwiartki i dorzuciłam do pozostałych składników.Następnie dodałam jedną łyżkę
majonezu, dwie łyżki
jogurtu greckiego, łyżeczkę
musztardy dijon i dwie łyżeczki
miodu i zaczęłam pierwszą i ostatnią fazę blendowania.Następnie dodałam
sól i
pieprz czarny świeżo mielony.Gdy
jajka były ugotowane – obrałam ze skorupki i dokładnie ugniotłam widelcem w miseczce – tak by były małe kawałeczki
jajka i dorzuciłam do zblendowanych składników pasty.
Ogórek konserwowy posiekałam na drobniutko i dodałam do pasty.Dwa plasterki
łososia posiekałam także na mniejsze kawałeczki i dorzuciłam do pasty.Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowe! W tej postaci
pasta jajeczna może być nie tylko zwykłym smarowidłem do kanapek ale także dodatkiem do kanapek, a chrupiący
ogórek i kawałki
łososia podkreślą smak pasty.Smacznego!Polecam inne przepisy na smarowidła do kanapek: