Wykonanie
By MagicPot, 25 lutego 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Wczoraj na późny obiad miałam podać
schabowe…. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki
schabowe i zapiekałam w sosie
śmietanowym –
śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladekSosem oblałam warzywa i
ziemniaki, które podałam do obiadu.Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi
majonez postanowaiłam roladki urozmaicić tym składnikiem. Efekt był ciekawy, a
majonez przeszedł przez
mięsko.
schab pokrojony na plastry
szynka w plasterkach – plasterków musi być tyle samo ile plastrów
schabuser żółty w plasterkach lub cienkie paski – plasterków musi być tyle samo ile plastrów
schabupół
czerwonej papryki lub
ogórek konserwowymajonez350ml żadkiej
śmietany (najlepiej by była bez dodatków typu zagęstniki) – tyle wykorzystałam pod przygotowanie sosu dla czterech roladek.
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
oregano,
słodka papryka,
rozmaryn, świeżo poszatkowana
natka pietruszki lub
natka mrożonaPamiętajcie, że powyższą ilość składników wykorzystałam do przygotowania czeterch roladek i dla rodziny cztero osobowej: dwójka dorosłych i dwójki dzieci będziecie potrzebować minimum 6 plastrów
schabowego.Jeżeli macie
schobowe w jednym kawałku to wpierw zacznijcie od pokrojenia go na plastry około 1cm szerokości.Plastry z obu stron rozbiłam na dość cienko by łatwiej zawijać w roladki – nie rozbijajcie na tzw. firanki bo podczas zawijani może się wam plaster podrzeć.Tyle ile macie plastrów
schabowego to też tyle powinniście
mieć pasków
papryki o szerokości około 1cm lub pasków
ogórków.W pierwszej kolejności rozłożyłam na płasko każdy plaster
schabowego a następnie wysmarowałam je
majonezem – użyłam około jednej płaskej łyżki na plaster
mięsa.Następnie naszykowałam plasterki
szynki (może być jakakolwiek inna
wędlina) o wymiarze około 5cm na 5cm i ułożyłam na jednym końcu plastra, na wierzch położyłam plasterek
sera żółtego. Na wierz połóżcie
paprykę lub
ogórek i mocno ściskając i zaciskając zawińcie w roladki.Każdą roladkę zabezpieczyłam wykałaczką, ale możecie zastosować nitkę i mocno obwiązać również boki by
ser żółty nie wypłyną.Tak przygotowane roladki ułożyłam w naczyniu żaroodpornym (moje naczynie ma wymiary 14 , 5 cm szerokości, 20cm długości i 6cm wysokości).Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.Do małego garnuszka wlałam
śmietanę i wsypałam
przyprawy: płaską łyżeczkę
papryki czerwonej,
sól,
pieprz czarny świeżo mielony i
rozmaryn i wszystko dokładnie wymieszałam, a następnie zalałam roladki w naczyniu żaroodpornym.Wierzch obsypałam
oregano i świeżo poszatkowaną
natką pietruszki.Tak przygotowane roladki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i zapiekałam równo 60 minut.

Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe
mięsne: