Wykonanie
Ta zapiekanka jest inna niż wszystkie pozostałe, wymaga od nas cierpliwości i poświęcenia większej ilości czasu jednak na prawdę warto jej spróbować, ponieważ jest ona niezwykła w smaku mimo tego że nie ma w niej ani grama
mięsa chociaż jak ktoś chce to może pokusić się o
pierś z kurczaka, która również idealnie będzie pasowała.

Składniki:szklanka
ryżuokoło 3 łyżek
oleju1
cebula1
paprykapuszka
kukurydzysok pomidorowyproszek
chilisólpieprzzioła prowansalskiekostka
żółtego seraWykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju jednocześnie z
ryżem który musi się stać lekko brązowy (około 5 minut), trzeba cały czas go mieszać, ponieważ może się szybko spalić.
Paprykę pokroić w kostkę dodać do niej
kukurydzę,
przyprawy,
ryż z
cebulą, szklankę
soku pomidorowego i pół startego na tarce
sera. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec około godziny pod przykryciem w 190 stopniach. Co 10 -15 minut mieszać zapiekankę i dolewać
sok pomidorowy tak aby zapiekanka nie miała za sucho a
ryż stale pęczniał jednak pod koniec dozować go oszczędnie aby z
ryżu nie zrobiła się ciapa. Pod koniec pieczenia posypać pozostałym
serem.