Wykonanie

Kolejny nasz pomysł na przetworzenie
jabłek, których mieliśmy akurat o wiele za dużo. Ta
nalewka dołączy do kilku innych
jabłkowych wariacji na naszym blogu. Warto się nią zainteresować.
Jabłka są przyjemnie złamane
pomarańczą, a drobna ilość przypraw korzennych dopełnia smaku.Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach.1 kg
jabłek0,5 kg
pomarańczy4 łyżki suszonej
trawy cytrynowej1 litr
spirytusu 60%0,3 kg
cukru0,3 litra
wody1 laska
cynamonu5
goździkówCukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można
wodę nieco podgrzać).
Jabłka kroimy na kawałki,
pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z resztą
korzennych przypraw. Całość zalewamy
spirytusem i
wodą z
cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić
alkohol od reszty.
Alkohol filtrujemy (
jabłka,
pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie
nalewka nadaje się do picia.Smacznego!
