ßßß

Składniki: (na tortownice 24 cm)200 g margaryny/masłaokoło 8 mniejszych jabłek200 g cukru170 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej3 jajka Lokoło 8 g cukru o smaku cytrynowym Delecta (1/2 opakowania)1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Delecta11/2 łyżeczki proszku do pieczenia DelectaPrzygotowanie:Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski.Miękką margarynę (masło) miksujemy dokładnie z cukrem, cukrem cytrynowym i jajkami.Następnie dosypujemy powoli (ciągle miksując) obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą do szarlotki.Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i odsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Między porcjami ciasta będą przerwy, tak zostawiamy.W porcje ciasta wbijamy gęsto jabłka. Dzięki temu nasze ciasto zaczyna się rozchodzić i wypełniać całą tortownicę.
Ciasto (najeżone jabłkami, jak na zdjęciu) wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasz jabłecznik pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony od rodzaju użytych jabłek).Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego* przepis z rodzinnego zeszytu z moim zmianamiPrzepis na mój jabłecznik dodaję do wspaniałej zabawy blogerów "Ciasto na niedzielę" . Zachęcam Wszystkich do wspólnego pieczenia. Wraz ze mną swoje ulubione jabłeczniki piekły: Bożena, Joanna, Dorota, Edyta, Joanna Ł., Joanna G ., Joanna M., Marzena, Iwona, Anna, Dorota K., Ewa