ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami

Ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami

nazwa

Wykonanie

Wiele lat wstecz... kuchnia... tata siedzący na krześle i obierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach... jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę z dumą, bo to moje pierwsze ciasto, przy którym tak dzielnie pomagałam :)
Dziś, to ja jestem mamą. Dziś, to moja córeczka miksuje i biega wokół piekarnika wyczekując swojego dzieła. Niby zwykłe ciasto z jabłkami, a ile w nim radości i wspomnień. Również wspomnień związanych z tymi, których z nami już nie ma...
To ciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała takie piękne wspomnienia. I z myślą o mamie i siostrze, by przypomniały sobie dawne chwile podczas jego jedzenia. Takie ciasto jest dobre na każdy dzień, jest odpowiedzią na każdy kryzys i zwątpienia. W tym cieście kryje się miłość, która zawsze była w moim domu.
Składniki: (na tortownice 24 cm)
200 g margaryny/masła
około 8 mniejszych jabłek
200 g cukru
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka L
około 8 g cukru o smaku cytrynowym Delecta (1/2 opakowania)
1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Delecta
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski.
Miękką margarynę (masło) miksujemy dokładnie z cukrem, cukrem cytrynowym i jajkami.
Następnie dosypujemy powoli (ciągle miksując) obie mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawą do szarlotki.
Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i odsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm). Między porcjami ciasta będą przerwy, tak zostawiamy.
W porcje ciasta wbijamy gęsto jabłka. Dzięki temu nasze ciasto zaczyna się rozchodzić i wypełniać całą tortownicę.
Ciasto (najeżone jabłkami, jak na zdjęciu) wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasz jabłecznik pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony od rodzaju użytych jabłek).
Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem.
Smacznego
* przepis z rodzinnego zeszytu z moim zmianami
Przepis na mój jabłecznik dodaję do wspaniałej zabawy blogerów "Ciasto na niedzielę" . Zachęcam Wszystkich do wspólnego pieczenia. Wraz ze mną swoje ulubione jabłeczniki piekły: Bożena, Joanna, Dorota, Edyta, Joanna Ł., Joanna G ., Joanna M., Marzena, Iwona, Anna, Dorota K., Ewa
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2016/04/Ciasto-z-jablkami-najezone-wspomnieniami.html