Wykonanie
Wiele lat wstecz... kuchnia... tata siedzący na krześle i obierający jabłuszka, mama szykująca składniki i mała ja, która tak bardzo chce pomóc w pieczeniu ulubionego ciasta. Nieporadne miksowanie, uśmiechy, pochwały rodziców. A
potem, to niecierpliwe wyczekiwanie, aż mama wyciągnie gorący jabłecznik z piekarnika. Ten zapach... jedyny i niezapomniany, cudowny. Cała rodzina zasiada przy
stole. Słychać radosne rozmowy, a ja patrzę z dumą, bo to moje pierwsze ciasto, przy którym tak dzielnie pomagałam :)Dziś, to ja jestem mamą. Dziś, to moja córeczka miksuje i biega wokół piekarnika wyczekując swojego dzieła. Niby zwykłe ciasto z
jabłkami, a ile w nim radości i wspomnień. Również wspomnień związanych z tymi, których z nami już nie ma...To ciasto upiekłam z myślą o córeczce, by miała takie piękne wspomnienia. I z myślą o mamie i siostrze, by przypomniały sobie dawne chwile podczas jego jedzenia. Takie ciasto jest dobre na każdy dzień, jest odpowiedzią na każdy kryzys i zwątpienia. W tym cieście kryje się miłość, która zawsze była w moim domu.


Składniki: (na tortownice 24 cm)200 g margaryny/masłaokoło 8 mniejszych
jabłek200 g
cukru170 g
mąki pszennej30 g
mąki ziemniaczanej3
jajka Lokoło 8 g
cukru o smaku
cytrynowym Delecta (1/2 opakowania)1/2 łyżeczki
przyprawy do szarlotki Delecta11/2 łyżeczki
proszku do pieczenia DelectaPrzygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a te w plasterki lub paski.
Miękką margarynę (
masło) miksujemy dokładnie z
cukrem,
cukrem cytrynowym i
jajkami.Następnie dosypujemy powoli (ciągle miksując) obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do szarlotki.Ciasto wykładamy łyżką do wysmarowanej tłuszczem i odsypanej
kaszą manną tortownicy (24 cm).
Między porcjami ciasta będą przerwy, tak zostawiamy.W porcje ciasta wbijamy gęsto
jabłka. Dzięki temu nasze ciasto zaczyna się rozchodzić i wypełniać całą tortownicę.

Ciasto (najeżone
jabłkami, jak na zdjęciu) wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Nasz jabłecznik pieczemy około 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony od rodzaju użytych
jabłek).Gdy ciasto przestygnie oprószamy je
cukrem pudrem.

Smacznego* przepis z rodzinnego zeszytu z moim zmianamiPrzepis na mój jabłecznik dodaję do wspaniałej zabawy blogerów "Ciasto na niedzielę" . Zachęcam Wszystkich do wspólnego pieczenia. Wraz ze mną swoje ulubione jabłeczniki piekły: Bożena, Joanna, Dorota, Edyta, Joanna Ł., Joanna G ., Joanna M., Marzena, Iwona,
Anna, Dorota K., Ewa