ßßß
Babeczki są nie tylko pyszne, ale też i zdrowsze. Do ich przygotowania używamy mąki kukurydzianej i dodałam olej rzepakowy. Pamiętajmy, że „olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie zapominajmy o nim podczas przygotowywania potraw dla nas i bliskim nam osób. Zdrowie przede wszystkim."
Składniki: (na 2 małe filiżanki kawowe)1/2 szklanki mąki kukurydzianej1/2 szklanki mleka2 pełne łyżeczki musu jabłkowego (u mnie z cynamonem)2 łyżeczki oleju rzepakowego1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder do oprószenia babeczekczekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekoladyPrzygotowanie:W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką).Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od góry filiżanki.Filiżanki z ciastem wkładamy do mikrofalówki ustawionej na moc 800 W. Moje babeczki pieką się 2,5 minuty (, ale niektóre mikrofalówki wymagają zostawienia babeczek na czas 3 minut). Po czym poznać, że babeczki są gotowe? Babeczki wyraźnie urosną (będą wręcz wychodzić z filiżanki).Po wyjęciu babeczki oprószamy cukrem pudrem i posypujemy czekoladową posypką lub wiórkami mlecznej czekolady. Podajemy.Polecam wraz z babeczkami podać w małej miseczce więcej wiórków czekoladowych lub posypki, aby w trakcie jedzenia dosładzać babeczki. Czekolada pięknie topi się pod wpływem ciepła na babeczkach.
SmacznegoPrzepis bierze udział w konkursie: