Wykonanie
Prawdziwe
masło orzechowe, składające się w 100% z
orzechów - to samo zdrowie i bez trudu przygotujesz je w domu. Jest tak proste do przygotowania, że aż szkoda kupować je w sklepie. Co prawda można upolować masełko bio - 98%
orzechów w składzie, ale to akurat kosztuje nie mało. Orzeszki są kaloryczne (100 g
masła to prawie 600 kcal), ale jedzone z umiarem to bardzo pożywny i wartościowy pokarm.Co zdrowego znajdziesz w
maśle z fistaszków?Jest nie tylko smaczne, ale bogate w wartości odżywcze. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, kwas foliowy), choliny, witaminy E i składników mineralnych: magnezu, fosforu, potasu, cynku, selenu, wapnia, chromu, manganu, miedzi i żelaza. Ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i trawienny, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pozytywnie wpływa na stan włosów i paznokci. To również bogate źródłobłonnika pokarmowego i roślinnych fitosteroli.
Masło orzechowe to produkt tłusty, ale znajdujące się w nim tłuszcze to niemal w całości nienasycone tłuszcze z grupy omega 6.Dobra wiadomość dla dbających o linię - tłuszcze zawarte w
maśle orzechowym przyczyniają się do spalenia
tkanki tłuszczowej, ponieważ
masło to skarbnica kwasów oleinowych. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Ponadto kwasy oleinowe to najlepsze "paliwo dla naszego mózgu", pomagają także obniżyć poziom cholesterolu.I zła wiadomość, niestety
masło orzechowe nie dla wszystkich, gdyż
orzeszki ziemne to jeden z nasilniejszych alergenów.
Składniki:
orzechy ziemne 400 g1 łyżka
oleju - opcjonalnie1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
miodu - opcjonalnieWykoniamie:przed zmiksowaniem
orzechów możesz je uprażyć na patelni, nie jest to jednak konieczne.umieścić
orzechy w kielichu blendera i zmiksować, jak długo zależy to mocy urządzenia. Moja machina miksowała 1-2 minuty, ale słyszałam nawet o 15 minutach. W miarę miksowania
orzechy będą powoli zmieniać konsystencję, najpierw na mokry piasek i w miarę jak będzie wydzielać się tłuszcz masa staje się oleista i w efekcie powstanie kremowe masełko. Ważne jest dokładne zmiksowanie. Masa ma być gładka i tłustapamiętaj, że domowe
masło może się rozwarstwiać, wystarczy je wówczas zamieszać i po problemie. Przechowywać w lodówce w zakręconym słoiczku. Smacznego!Uwagi:
masło można dowolnie wzbogacać i modyfikować np. dodatkiem
kakao. Jeśli jadasz
masło z
dżemem dodatek
miodu jest zbyteczny. Jeśli go dodajesz najlepiej wmieszać go do gotowego masełka.
Sól jest jednak nieodzowna, bez jej dodatku
masło jest bez wyrazu. Najszybciej zrobisz pyszne
masło używając
solonych orzeszków z puszki.Dodatek
oleju możesz całkowicie pominąć, chyba, że masz słabszy sprzęt, wówczs pomoże "ruszyć" masę.