ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Z przepisu wychodzi mały słoiczek masła orzechowego.
Składniki:
200 g orzeszków ziemnych w łupinach
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
Przepis:
Orzeszki wyjmujemy z łupin. Następnie obrane orzeszki umieszczamy na patelni i prażymy (do uzyskania lekkiego zarumienienia). Uprażone orzeszki pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie umieszczamy je w melakserze i miksujemy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji masła. Gdy masło jest zbyt gęste i zbite, należy dodać do niego oliwy z oliwek. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodajemy do smaku miód oraz sól, ponownie miksujemy i gotowe. Masło możemy przechowywać w lodówce do jednego miesiąca.
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2014/10/maso-orzechowe.html