Wykonanie
Aromatyczna, z ogromną ilością
jabłek i chrupiącą skorupką. Szarlotka idealna. Znaczący dodatek zmielonych
orzechów to strzał w dziesiątkę.
Orzechy włoskie nadają niepowtarzalnego smaku, a jednocześnie sprawiają, że deser jest zdecydowanie zdrowszy.
Orzechy te to tzw. superfood . Są to produkty naturalne i nieprzetworzone, które wyjątkowo korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Połączenie
orzechów włoskich i
jabłek w pysznym deserze to doskonały sposób na smakowite zadbanie o dobre samopoczucie naszego całego organizmu ;) .Ciasto robi się bardzo prosto. Pamiętajcie jednak, aby zarówno warstwę sypką, jak też
jabłka od razu rozkładać równomiernie po całej powierzchni- w przeciwnym wypadku będziecie
mieli problem, żeby rozprowadzić je bez pomieszania poszczególnych warstw. Jeśli macie bardzo soczyste
jabłka, należy odcisnąć je lekko z soku. Nie pozbawiajcie ich jednak całego płynu- jest on niezbędny, aby składniki suche utworzyły w trakcie pieczenia ciasto.Składniki:· 2 szklanki
kaszy manny· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 200 g zmielonych
orzechów włoskich· 3 łyżeczki
proszku do pieczenia· 1,5 szklanki
cukruFarsz :· 3 kg
jabłek· 1/2 szklanki
cukru- w zależności od
słodyczy jabłek możemy dodać mniej lub więcej· łyżka
cynamonu· 200 g zimnego
masłaJabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciskamy z nadmiaru soku, doprawiamy
cukrem i
cynamonem.W misce łączymy
kaszę manną,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier oraz
orzechy włoskie. Formę o wymiarach 25 x 38 cm smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Na dno wykładamy 1/3 składników sypkich, następnie połowę przygotowanych
jabłek. Następnie kolejną 1/3 składników sypkich, pozostałe
jabłka i pozostałą masę sypką. Na górze rozkładamy równomiernie wiórki
masła. Pieczemy ok. 50-60 minut, temp. 180 stopni. Smacznego!Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl