ßßß Cookit - przepis na Odwrócona tarta z buraczkami

Odwrócona tarta z buraczkami

nazwa

Wykonanie

Wege piątek
Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką, dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna!
Składniki :
łyżka masła
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka szałwii
sól i pieprz
450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe)
100g sera feta (lub koziego)
gotowe ciasto francuskie
Przygotowanie :
Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną fetą (lub serem kozim). Buraki przykryć ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić do góry nogami. Chwilę odczekać, aby buraki odkleiły się od naczynia i delikatnie je zdjąć. Tartę podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2016/02/odwrocona-tarta-z-buraczkami.html