Wykonanie
Wege piątekZainspirowana poprzednią tartą z
marchewką, dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z
buraczkami i
serem feta .
Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ
buraczki świetnie komponują się z
serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona
tarta (tarte tatin) to
tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się
owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa
ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą -
owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna!

Składniki :łyżka
masła2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka drobnego
cukru1 łyżeczka
szałwiisól i
pieprz450g ugotowanych
buraków (kupuję gotowe)100g
sera feta (lub koziego)gotowe
ciasto francuskie
Przygotowanie :Na patelni roztopić
masło, dodać
ocet balsamiczny i
cukier - podgrzewać do czasu aż
cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać
szałwię,
sól i
pieprz. Włożyć
buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje. Następnie przełożyć
buraki do naczynia do zapiekania, tak aby nachodziły na siebie, posypać pokruszoną
fetą (lub
serem kozim).
Buraki przykryć
ciastem francuskim, przyciąć je na wielkość naczynia, a brzegi zawinąć do wewnątrz. Piec przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasto urośnie i będzie złociste. Ostrożnie wyjąć z piekarnika, przykryć dużym płaskim talerzem i zdecydowanym ruchem odwrócić do góry nogami. Chwilę odczekać, aby
buraki odkleiły się od naczynia i delikatnie je zdjąć. Tartę podawać najlepiej na ciepło.

Smacznego !