Wykonanie
Kasza jaglana - bardzo popularna i modna w ostatnim czasie, ale chyba tylko w Polsce, tu na Wyspach nie ma jej w sklepach, można ją kupić tylko w
polskich sklepach lub w dziale z polskimi produktami. To chyba najlepiej świadczy o tym, że
kasza jaglana to wybitnie polskie szaleństwo;)
Kasza jaglana jest ponoć niesamowicie zdrowa i dobra na wszystko i można z niej przygotować niemal każde danie (na słono i na słodko, a także koktajle (!)). Przez długi czas jej nie próbowałam, miałam do niej dystans, a wręcz niechęć. Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały przygotowanie sałatki z
kaszy jaglanej i postanowiłam ją wreszcie kupić, wypróbować i przekonać się jaka faktycznie jest.Okazało się, że w smaku jest raczej neutralna, i moim zdaniem bardzo podobna do
kuskusu. Ponieważ
kasza jest delikatna postanowiłam dodać do niej wyraziste i mocne dodatki, aby
sałatka nabrała konkretnego smaku. Dlatego też przygotowałam
sałatkę z
kaszy jaglanej z
suszonymi pomidorami,
ciecierzycą i
kaparami, bardzo mi smakowała i nawet K. zjadł chętnie i nie kręcił nosem;) Sałatki z
kaszy jaglanej z pewnością
będę powtarzać w rożnych wariacjach, gdyż sądzę, że będą one świetnie nadawać się do zabrania w pudełku do pracy;)Zajrzyjcie do
Malwiny, Zuzi i Chantel zobaczyć jakie wariacje na temat sałatki z
kaszą jaglaną one przygotowały ;)

Składniki :100g
kaszy jaglanej (woreczek)puszka
ciecierzycy (400g)2 łyżeczki drobnych
kaparówsłoiczek
suszonych pomidorów w
oliwie (
oliwę zachować)
sól,
pieprz
Przygotowanie :
Kasze jaglana ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ostudzić.W dużej misce wymieszać
kaszę z odsączoną
ciecierzycą,
kaparami i pokrojonymi na drobne kawałki
suszonymi pomidorami.
Sałatkę podlać kilkoma łyżkami
oliwy z zalewy z
pomidorów, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać i podawać.

Smacznego !