ßßß
Pyszna, zdrowa i niezwykle sycąca sałatka, może zrobić furorę na każdej majówce. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu.Składniki:1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy)3 łodygi selera naciowego5 - 6 suszonych pomidorków2 - 3 łyżki oliwy z oliweksólświeżo zmielony pieprzPrzygotowanie:Wieczorem namoczyć w zimnej wodzie cieciorkę. Wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno. Moczyć około 12 godzin.Następnie zagotować wodę i przełożyć do niej cieciorkę. Gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić.Suszone pomidorki z torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej wody, następnie zlać wodę i dodać oliwę z oliwek (pomidory powinny być w niej zanurzone). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić.Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na 10 minut.Wszystkie składniki wymieszać, dodać oliwę w której leżały pomidorki i przyprawić solą i pieprzem do smaku.