Wykonanie

Pyszna, zdrowa i niezwykle sycąca
sałatka, może zrobić furorę na każdej majówce. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny
mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu.Składniki:1 szklanka nasion
cieciorki (
ciecierzycy)3
łodygi selera naciowego5 - 6
suszonych pomidorków2 - 3 łyżki
oliwy z oliweksólświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Wieczorem namoczyć w zimnej wodzie
cieciorkę.
Wody ma być tak na 2 cm ponad ziarno. Moczyć około 12 godzin.Następnie zagotować
wodę i przełożyć do niej
cieciorkę. Gotować do miękkości około 50 minut, pod koniec gotowania lekko posolić. Ugotowaną wystudzić.
Suszone pomidorki z
torebki należy na 2 - 3 minuty włożyć do gorącej
wody, następnie zlać
wodę i dodać
oliwę z oliwek (
pomidory powinny być w niej zanurzone). Pozostawić na co najmniej 20 minut. Po wyjęciu z
oliwy pokroić w drobne paseczki. Jeśli mamy
pomidory takie ze słoika to tylko je pokroić.
Seler naciowy umyć, drobno pokroić i wymieszać z 1/2 łyżeczki
soli. Odstawić na 10 minut.Wszystkie składniki wymieszać, dodać
oliwę w której leżały
pomidorki i przyprawić
solą i
pieprzem do smaku.