ßßß
Spód:1 szklanka płatków owsianych1/4 kostki masła1 tabliczka gorzkiej czekolady4 łyżki mlekaRozpuszczamy masło z czekoladą i mlekiem, a gdy już się ładnie połączą mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy równomiernie na dno tortownicy (średnica 20 cm).Pianka:1 opakowanie serka mascarpone (250 g.)mały jogurt grecki (200 g)2 łyżeczki żelatyny3 łyżki mlekaopcjonalnie cukier puder do posłodzenia (ja nie słodziłam)Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Miksujmy jogurt z serkiem, a następnie dodajemy do nich żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero potem przelać do reszty. Krem wykładamy na płatki owsiane i wstawiamy do lodówki.Frużelina:2 szklanki czereśni (użyłam mrożonych)1 szklanka truskawek (również mrożone)2 łyżeczki żelatyny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Owoce zagotowujemy, a gdy będą wrzeć dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy frużelina lekko przestygnie wykładamy ją na krem. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej cała noc) w lodówce.Smacznego


