Wykonanie
Ten serniczek to taka lekka bajka, w której chrupiące
płatki owsiane romansują z
gorzką czekoladą głęboko schowane pod delikatna
pianką jogurtowo serową spowitą w frużelinie
czereśniowo - truskawkowej. A szczęśliwe zakończenie to brak dodatkowych centymetrów po zjedzeniu kawałeczka, bo jak tu u mnie bywa, postarałam się to całe towarzystwo co nieco odchudzić :)

Spód:1 szklanka
płatków owsianych1/4 kostki
masła1 tabliczka
gorzkiej czekolady4 łyżki
mlekaRozpuszczamy
masło z
czekoladą i
mlekiem, a gdy już się ładnie połączą mieszamy z
płatkami owsianymi i wykładamy równomiernie na dno tortownicy (średnica 20 cm).Pianka:1 opakowanie
serka mascarpone (250 g.)mały
jogurt grecki (200 g)2 łyżeczki
żelatyny3 łyżki
mlekaopcjonalnie
cukier puder do posłodzenia (ja nie słodziłam)
Żelatynę zalewamy
mlekiem, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Miksujmy
jogurt z
serkiem, a następnie dodajemy do nich
żelatynę i jeśli ktoś ma taką potrzebę to dosładzamy. By
żelatyna ładnie się połączyła lepiej dodać po łyżce masy do
żelatyny, dokładnie wymieszać, a dopiero
potem przelać do reszty. Krem wykładamy na
płatki owsiane i wstawiamy do lodówki.Frużelina:2 szklanki
czereśni (użyłam mrożonych)1 szklanka
truskawek (również mrożone)2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej.
Owoce zagotowujemy, a gdy będą wrzeć dodajemy rozmieszaną w zimnej wodzie
mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy
żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy frużelina lekko przestygnie wykładamy ją na krem. Całość chłodzimy przez kilka godzin (a najlepiej cała noc) w lodówce.Smacznego



