Wykonanie

Z braku czasu a jednocześnie chęci na coś słodkiego upiekłam szybką babkę aczkolwiek dość nietypową bo z dodatkiem soku przecierowego Kubuś. Niecodzienny dodatek do babki piaskowej prawda? Zaskoczył mnie i smak samego ciasta jak i struktura. Niezwykle puszysta , aromatyczna a za sprawą
oleju wilgotna. Sok w żadnej mierze nie zmienił koloru ciasta ani też smaku. Mój eksperyment się powiódł gdyż przepis nie wspominał o soku tego typu lecz o
soku pomarańczowym. Źródło przepisu magazyn Smaczne.4
jajka rozmiar L25 dag
cukru30 dag
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml
oleju200 ml soku typu Kubuś,smak dowolny ( w oryginale
sok pomarańczowy )2 łyżki
kakaoCałe
jajka wbić do miseczki i ucierać z
cukrem aż do zbielenia masy. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie wlewać
olej i sok. Krótko zmiksować.
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia ,wsypać do masy,przemieszać rózgą lub
łopatką. Formę na babkę wysmarować
masłem i wysypać
kaszą manną. Wlać 3\4 masy.Do pozostałej dołożyć
kakao,wymieszać i wylać na jasne ciasto. Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do stopni na około 50 minut.