ßßß Cookit - przepis na Chrzanowe roladki z szynki w galarecie

Chrzanowe roladki z szynki w galarecie

nazwa

Wykonanie

Chrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach.
Składniki:
200 g szynki konserwowej
2 l wody
1 kostka rosołowa
150 g żelatyny
100 g serka ricotta
150 g twarogu naturalnego
3 łyżki chrzanu
szczypta soli
szczypta pieprzu
do dekoracji : marynowane grzybki, marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki.
Twaróg mieszamy z ricottą oraz 3 łyżkami chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do serka. Mieszamy i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie, nakładamy chrzanowy serek na krawędź szynki konserwowej i zwijamy ją w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu - najlepiej głębokim - dobrze sprawdza się tu nieduże naczynie żaroodporne lub plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Dekorujemy grzybkami, cebulkami, oliwkami, pomidorkami - lub innymi składnikami, które lubimy :) Wszystko zalewamy zimną zalewą - jeśli korzystamy z głębokiego naczynia - galareta nie musi być tężniejąca. Naczynia z roladkami wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego ! ;)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2016/04/chrzanowe-roladki-z-szynki-w-galarecie.html