Wykonanie
Chrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego
chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego
chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach.Składniki:200 g
szynki konserwowej2 l
wody1
kostka rosołowa150 g
żelatyny100 g
serka ricotta150 g
twarogu naturalnego3 łyżki
chrzanuszczypta
soliszczypta
pieprzudo dekoracji :
marynowane grzybki,
marynowane cebulki,
oliwki,
pomidorki koktajlowePrzygotowanie:W gorącej wodzie rozpuszczamy
kostkę rosołową. Dodajemy
żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż
żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki.
Twaróg mieszamy z
ricottą oraz 3 łyżkami
chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy
solą i
pieprzem. Gdy
żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do
serka. Mieszamy i wstawiamy na około 30 minut do lodówki.Po tym czasie, nakładamy
chrzanowy serek na krawędź
szynki konserwowej i zwijamy ją w rulonik. Tak przygotowane roladki układamy w naczyniu - najlepiej głębokim - dobrze sprawdza się tu nieduże naczynie żaroodporne lub plastikowe pojemniki do przechowywania żywności. Dekorujemy
grzybkami,
cebulkami,
oliwkami,
pomidorkami - lub innymi składnikami, które lubimy :) Wszystko zalewamy zimną zalewą - jeśli korzystamy z głębokiego naczynia - galareta nie musi być tężniejąca. Naczynia z roladkami wkładamy do lodówki do zastygnięcia.Smacznego ! ;)





