Wykonanie
Już od małego
buraki były jednym z moich ulubionych warzyw, a barszcz czerwony do dziś mogłabym jeść codziennie. Jednak dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na jedną z lepszych sałatek jakie kiedykolwiek
jadłam. Proste i dobrze znane połączenie
rukoli,
koziego sera i
buraka sprawdzi się nie tylko na obiad, kolację, ale też świetnie będzie pasowało na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli obawiacie się przygotowania
buraków, obierania ich i sporego bałaganu, który się z tym wiąże, to polecam już ugotowane
buraki, które znajdziecie w sklepach LIDL. Dzięki takim rozwiązaniom nie musimy rezygnować z ulubionych dań, a jednocześnie nie spędzamy całego dnia w kuchni (chociaż ja to uwielbiam!).
składniki5 porcji100 g
rukoli500 g ugotowanych
buraków (znajdziecie w Lidlu)200 g miękkiego
koziego serapieprz2-3 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
sosu balsamicznego40 g mieszanki bakaliowej
Bakal Active + 20 g
nerkowców (jeśli nie mamy to dodajemy po łyżce
żurawiny, pestek dyni,
migdałów i około 20 g
nerkowców)Przygotowanie:
Rukolę dokładnie myjemy.
Buraka i
kozi ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski z
rukolą.
Bakalie prażymy na patelni i gdy ostygną dodajemy do miski.
Olej i sos mieszamy razem i zalewamy całą
sałatkę. Przyprawiamy
pieprzem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.Właściwości odżywcze:porcja 180 gkalorie 240 kcal
białko 11 gtłuszcze 16 gwęglowodany 14 g