Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- szklanka ugotowanej
ciecierzycy (ok. 170g)- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10g),-
przyprawy:
sól,
pieprz, wędzona
papryka,
ostra papryka,
zioła prowansalskie.Sposób przygotowania1. Ugotowaną
ciecierzycę mieszamy z
olejem i
przyprawami.2.
Ciecierzycę pieczemy w 180 ⁰ C przez ok. 30-40 min.
Cieciorka jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości.- cynk (pochodzącą z
ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.Wartość odżywcza jednej porcji:Porcja waży: ok. 90 gEnergia: 183 , 6 kcal
Białko: 7,6 gTłuszcze: 7 , 2 gWęglowodany: 23 , 3 gBłonnik pokarmowy : 6 , 5 gSmaczneg o i zdr o we go