Wykonanie
Ostatnio dałem Wam propozycję na śniadanie z
jajkami przepiórczymi, jako że w opakowaniu jest ich sporo, to kolejnym pomysłem na wykorzystanie ich jest
sałatka. Robi się ją bardzo szybko, wygląda i smakuje świetnie.Choć za oknem wiosny nie widać, na talerzu można ją poczuć :)
Składniki :4
jajka przepiórczegarść mix
sałat4
pomidorki cherry2
rzodkiewkikiełki buraka2 łyżki
oliwy extra verginePrzyprawy :
pieprz czarnypieprz cytrynowyJajka przepiórcze wstawiamy do parowaru i włączamy urządzenie na 5 minut.Mix
sałat myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.
Pomidorki parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i przecinamy na pół.
Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki.
Są różne techniki postępowania z
jajkami przepiórczymi po ugotowaniu. Niektórzy wstawiają do zimnej
wody na jakiś czas, inni obierają jeszcze ciepłe. Próbowałem obu sposobów i obydwa zdały egzamin u mnie. Turlałem je tylko, żeby skorupka pękła i ładnie się zdjęła :)Nakładamy mix
sałat na talerz, polewamy ją
oliwą extra vergine. Dodajemy
jajka,
rzodkiewkę i
kiełki buraka po czym wszystko przyprawiamy
pieprzem czarnym i
cytrynowym i mieszamy.
Czekam na Wasze komentarze i uwagi, z chęcią się dowiem czy wypróbowaliście przepis i jak Wam smakowało.Pozdrawiam i smacznegoAdam