Wykonanie
Granola to dobry sposób na leciutkie ale za to zdrowe śniadanie, podwieczorek lub po prostu słodka forma nie zdrowych
słodyczy. Osobiście kocham jeść ją albo z
mlekiem albo z
jogurtem naturalnym, chociaż sama też jest przepyszna. Najlepsza forma zdrowego i leciutkiego posiłku. Mam dla Was przepis z
białą czekoladą i
suszoną żurawiną. Pychotka!Składniki:200 g
płatków owsianych,30 g
migdałów w płatkach50 g
orzeszków pekan,30 g
wiórków kokosowych,60 ml
syropu klonowego,60 ml roztopionego
oleju kokosowego,1/2 łyżeczki
cynamonu,1/2 łyżeczki
soli,1/4 łyżeczki
olejku waniliowego,Ponad to:50 g
białej czekolady,50 g
suszonej żurawiny,Oczywiście te składniki możecie zmienić dowolnie lub w ogóle je ominąć :)W jednej misce umieszczamy
płatki owsiane,
migdały, orzeszki,
wiórki kokosowe. Następnie w drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki. W jednej i drugiej misce mieszamy składniki. Do suchych dodajemy płynną część i wszystko dokładnie mieszamy.Formę o wymiarach 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia, który leciutko smarujemy
olejem lub
oliwą z oliwek zależy od nas samych. Przesypujemy wymieszane składniki i rozkładamy w miarę równo na blaszce.Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 25 minut. Po środku tego czasu wyciągamy na chwilę by przemieszać naszą granolę.Upieczone wyciągamy i przesypujemy do słoiczków czy pudełeczka. Po wystygnięciu dodajemy kawałeczki
czekolady,
żurawinę.Gotowe! Prosto, szybko i smacznie :)SmacznegoCałusy