ßßß
Granola to dobry sposób na leciutkie ale za to zdrowe śniadanie, podwieczorek lub po prostu słodka forma nie zdrowych słodyczy. Osobiście kocham jeść ją albo z mlekiem albo z jogurtem naturalnym, chociaż sama też jest przepyszna. Najlepsza forma zdrowego i leciutkiego posiłku. Mam dla Was przepis z białą czekoladą i suszoną żurawiną. Pychotka!Składniki:200 g płatków owsianych,30 g migdałów w płatkach50 g orzeszków pekan,30 g wiórków kokosowych,60 ml syropu klonowego,60 ml roztopionego oleju kokosowego,1/2 łyżeczki cynamonu,1/2 łyżeczki soli,1/4 łyżeczki olejku waniliowego,Ponad to:50 g białej czekolady,50 g suszonej żurawiny,Oczywiście te składniki możecie zmienić dowolnie lub w ogóle je ominąć :)W jednej misce umieszczamy płatki owsiane, migdały, orzeszki, wiórki kokosowe. Następnie w drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki. W jednej i drugiej misce mieszamy składniki. Do suchych dodajemy płynną część i wszystko dokładnie mieszamy.Formę o wymiarach 20cm x 30cm wykładamy papierem do pieczenia, który leciutko smarujemy olejem lub oliwą z oliwek zależy od nas samych. Przesypujemy wymieszane składniki i rozkładamy w miarę równo na blaszce.Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez 25 minut. Po środku tego czasu wyciągamy na chwilę by przemieszać naszą granolę.Upieczone wyciągamy i przesypujemy do słoiczków czy pudełeczka. Po wystygnięciu dodajemy kawałeczki czekolady, żurawinę.Gotowe! Prosto, szybko i smacznie :)SmacznegoCałusy