ßßß Cookit - przepis na Surówka Colesław

Surówka Colesław

nazwa

Wykonanie

Prosta, szybka i niezwykle smaczna surówka Colesław- to właśnie ją chcę Wam dzisiaj przedstawić. Idealnie komponuje się do obiadu ale wybornie smakuje także sama. Ja podałam ją swoim najbliższym w otoczeniu schabowego. Surówka bardzo szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;)
Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta
Składniki:
mała główka kapusty (ok 1 kg)
1 duża marchew
1 duża cebula
2/4 szklanki majonezu
1/4 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki octu winogronowego
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
płaska łyżeczka soli
Wykonanie: Z kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb. Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić. Kapustę, marchew i cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z majonezem, dodać cukier puder, ocet i sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/02/surowka-colesaw.html