Wykonanie
Prosta, szybka i niezwykle smaczna surówka Colesław- to właśnie ją chcę Wam dzisiaj przedstawić. Idealnie komponuje się do obiadu ale wybornie smakuje także sama. Ja podałam ją swoim najbliższym w otoczeniu
schabowego. Surówka bardzo szybko zniknęła ze stołu. Gwarantuję Wam, że jest przepyszna. Przepis na nią dostałam od znajomej za co bardzo jej dziękuję ;)Salaterka firmy Porcelana Bogucice- kolekcja Malta
Składniki:mała główka
kapusty (ok 1 kg)1 duża
marchew1 duża
cebula2/4 szklanki
majonezu1/4 szklanki
mleka4 łyżeczki
cukru pudru2 łyżki
octu winogronowegołyżka
soku z cytrynypół łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzupłaska łyżeczka
soliWykonanie: Z
kapusty ściągnąć wierzchnie liście i wydrążyć głąb.
Kapustę drobno poszatkować.
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę drobno pokroić.
Kapustę,
marchew i
cebulę połączyć i wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać
mleko z
majonezem, dodać
cukier puder,
ocet i
sok z cytryny,wymieszać. Na sam koniec sos doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Gotową surówkę włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc do przegryzienia się.Smacznego ;)