Wykonanie
W moim poprzednim życiu - byłam aktywną biżuteryjką (klik). Firma się z początkiem tego roku zamknęła, ale znajomości - pozostają, mam nadzieję, na całe życie. Na całe życie też zostanie ze mną smak placuszków otrębuszków -
hitu naszych spotkań. Właściwie za każdym razem jak się spotykałyśmy - zajadałyśmy się różnymi ich odmianami. Można je robić na słodko i na wytrawnie, do ciasta dodawać
kakao, albo
sól. A na górę - hulaj dusza - można kłaść co tylko się człowiekowi podoba! Ja lubię je najbardziej z
sosem musztardowym (
serek +
musztarda) i z dodatkami -
rzodkiewką,
jajkiem na twardo,
ogórkiem kiszonym,
pomidorem - no wybór jest ogromny!Składniki na 3 sztuki (spokojnie wystarczą na śniadanie dla 1 osoby):2 bardzo czubate łyżki
otrąb (owsianych lub innych)1 czubata łyżka
serka homogenizowanego (zwykłego, bez dodatków)1
jajkoszczypta
soli (opcjonalnie)+ składniki na górę, wg smakuWykonanie jest proste jak budowa cepa - składniki należy wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni, najlepiej bez tłuszczu, jeśli patelnia jest odpowiednia. Spróbujcie! To jest naprawdę pyszne :)Na zdjęciach wersja z
sosem musztardowym,
jajkiem na twardo i
pomidorem.