ßßß
Ostatnio bardzo rzadko kupuję w sklepie chleb. Powód jest jeden: muszę nieźle się naszukać, żeby trafić dobry. Zaczęłam piec sama. Na razie eksperymentuję z pieczywem drożdżowym. Wiadomo, że to nie to samo, co chleb na zakwasie, ale jest mój własny, domowy. Mogę dodać do środka co tylko zapragnę i cieszyć się ciepłymi kromkami, na których rozpływa się masło.Chleb, który dziś proponuję jest szybki i prosty w przygotowaniu. W dniu pieczenia ma bardzo chrupiącą skórkę, która potem mięknie. Chlebek długo zachowuje świeżość.Składniki (na formę ok. 35x10cm):-300g mąki pszennej razowej-300g mąki pszennej do wypieku chleba-2 łyżeczki soli-25g masła-150mlciepłego mleka-300ml ciepłej wody-7g suchych drożdży-50g pestek słonecznika-50g pestek dyni-2 łyżki płatków owsianychPonadto:-jajko-2 łyżki mleka-płatki, pestki dyni i słonecznika do posypaniaMasło roztapiamy, mieszamy z mlekiem i wodą. Mąki mieszamy z drożdżami, solą, ziarnami i płatkami. Dodajemy masło z mlekiem i wodą i porządnie wyrabiamy (można to zrobić za pomocą miksera). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5h. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35-40 minut.
Smacznego!