Wykonanie

Chciałam zacząć tego posta opowieścią, jak to w moim domu piekło się i dekorowało wielkanocne mazurki. Nic z tego. Mazurki z moim domu nie gościły, ponieważ mama, twierdziła, że są za twarde, za słodkie i w ogóle kropka. Dlatego mazurków nigdy się nie piekło ani nie jadło. Za to co roku kupowało się jednego takiego małego na targu. Pełnił raczej funkcję ozdobną, bo zjedzenie go mogło przyprawić o połamanie szczęki. Ich uroda była wprost proporcjonalna do stopnia twardości. Zaczęliśmy podejrzewać, że ktoś dowcipny dosypuje do nich gipsu. Będąc
panią w mojej własnej kuchni postanowiłam zaryzykować i zrobić mazurka najprostszego z najprostszych. Okazało się, że nie taki mazurek straszny, jak go mama wymalowała i od teraz gości w moim domu co roku. Nie tylko w moim. Musze piec porcję podwójną, bo największa fanką tego wypieku okazała się... moja mama!W tym roku na moim
stole zagości mazurek z masą
migdałowo-
daktylową oraz
białą czekoladą. Ja wybrałam dekoracje
cukrowe, ale ozdobienie go
bakaliami sprawi, że będzie zdrowszy i mniej kaloryczny.Składniki (na dwie blaszki 11x35cm):Na ciasto:-250g
mąki krupczatki-50g
mąki pszennej-50g
mąki kokosowej-200g zimnego
masła-3
żółtka-2 łyżki
śmietany 12%-szczypta
soli-2 łyżki
wodyNa masę:-150g
suszonych daktyli-100g
migdałówPolewa:-150g
białej czekolady-1 łyżka
masła-
cukrowe jajeczka i posypki lub
bakalieWszystkie składniki na ciasto ciekamy razem i zagniatamy krótko jednolite ciasto. Owijamy w folię i odkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie
ciastem wylepiamy wysmarowane
masłem formy, formujemy brzegi i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Migdały podprażamy na suchej patelni.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru
wody (nie wylewamy jej) i blendujemy razem z
migdałami na w miarę gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodajemy trochę pozostałej
wody (masa powinna dawać łatwo się rozsmarować). Gotową masę wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto.
Czekoladę oraz
masło rozpuszczamy razem na parze i rozsmarowujemy na
masie daktylowo-migdałowej. Dekorujemy kolorowymi posypkami jajeczkami w cukrze lub ulubionymi
bakaliami.

Smacznego!