Wykonanie
Miękkie i soczyste
mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej
golonki w
piwie.

Składniki:4
golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)100ml
sosu sojowego3 łyżki
brązowego cukru200 ml
jasnego piwa200ml
bulionukawałek
imbiru wielkości kciuka3-4 ząbki
czosnku1
papryczka chilliSposób przygotowania:
Sos sojowy,
piwo i
bulion wymieszać z
cukrem, cienkimi plasterkami obranego
imbiru i
czosnku oraz grubo posiekanym
chilli.Powstała zalewą zalać
golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać
golonki aby równomiernie się zamarynowały.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć
mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.Serwować z zapiekaną
kapustą i ziemniakami/pyzami.