ßßß Cookit - przepis na Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

Golonka pieczona sosie sojowym i piwie

nazwa

Wykonanie

Miękkie i soczyste mięso z lekko słodkawą i pikantną nutą oraz wyraźnym piwnym aromatem. Nieco odmieniona wersja tradycyjnej golonki w piwie.
Składniki:
4 golonki peklowane w siatce (około1,5 kg)
100ml sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
200 ml jasnego piwa
200ml bulionu
kawałek imbiru wielkości kciuka
3-4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Sos sojowy, piwo i bulion wymieszać z cukrem, cienkimi plasterkami obranego imbiru i czosnku oraz grubo posiekanym chilli.
Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia.
Serwować z zapiekaną kapustą i ziemniakami/pyzami.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/04/golonka-pieczona-sosie-sojowym-i-piwie.html