ßßß Cookit - przepis na Szynka pieczona

Szynka pieczona

nazwa

Wykonanie

Szynkę należy zamarynować dwa dni wcześniej a następnie upiec w piekarniku. Jej przygotowanie to „samograj”, nie wymaga wielkiego zaangażowania. Smak jest bardzo klasyczny z lekko słodkawą skórką. Dzięki marynowaniu kilka dni dobrze przechodzi aromatem przypraw.
Składniki:
szynka (kulka) o wadze 1kg
3-4 ząbki czosnku
około 6-8 ziaren czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
5 listków laurowych
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Przegotować około 1,5 l wody, dodać około 2-3 łyżek soli oraz ziele angielskie, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Wystudzić i włożyć szynkę. Zostawić w lodówce na 2 dni.
Po tym czasie szynkę wyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h.
Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około 10-15 minut do zarumieniania.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/04/szynka-pieczona.html