Wykonanie
W tym roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa
pora na propozycje wielkanocnego menu.
Jajka faszerowane
cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym towarzyszem nie tylko wielkanocnego śniadania.
Składniki:6
jajekśrednia
cebulałyżeczka
masła2 łyżki
majonezusól,
czarny pieprzdo dekoracji:
marchew,
oliwki (najlepiej faszerowane)Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki
soli lub
octu (dzięki temu nie popękają). Ugotowane zalewamy zimna
wodą i studzimy a następnie obieramy. Odcinamy górną część
jajka i wydłubujemy
żółtko do miseczki. Jeśli
jajka nie chcą stać można je delikatnie wyrównać od dołu, odcinając cienki plasterek.
Cebule przekrawamy na pół. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Na każdej połówce
cebuli kładziemy pół łyżeczki
masła. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach C.
Cebule studzimy, miksujemy na gładko z dodatkiem
żółtek. Dodajemy do masy
majonez i doprawiamy do smaku. Pastę
cebulową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy w miejsca po żółtkach. Przykrywamy odciętymi kawałkami
jajka. W farszu umieszczamy mały nosek z
marchewki i oczy z
oliwek. Dorabiamy
marchewkowe stópki. Smacznego.