Wykonanie
Szybki, pożywny i smaczny pomysł na nieskomplikowany obiad


Zielono, zieloniutko, zielonkawo ! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji Zielono mi! organizowanej przez Trochę inna
Cukiernia . W dniach 17-20 marca nastanie tam istna zielona inwazja ! Ja też się do niej dołączam z propozycją
Makaronu ze
szpinakiem w towarzystwie
serka ricotta :)Składniki na 4 porcje:1 paczka
makaronu penne [500g]1 paczka
mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g]1 opakowanie
serka ricotta [250g]4-5 ząbków
czosnku1 łyżka
oleju rzepakowego - do smażenia
sól,
pieprz czarny - do smaku
Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej .R ozmrożony
szpinak wrzucić na rozgrzany na patelni
olej. Podsmażyć do odparowania większości
wody.
Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę - jeśli jest świeży, można przecisnąć go przez praskę . Dorzucić do
szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć - pilnować, aby
czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku .Dołożyć
serek ricotta i dokładnie wymieszać z zawartością patelni. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć.W międzyczasie ugotować
makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania - ja preferuję przy tym daniu penne . Odcedzić na sitko, zostawiając trochę
wody na dnie w garnku. Sitko z
makaronem położyć na garnek, tak by
woda z jego wnętrza parowała i utrzymywała
makaron w cieple - w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu
szpinakowego .
Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać.I w ten sposób penne ze
szpinakiem i
serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem :)




