ßßß

Zielono, zieloniutko, zielonkawo ! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji Zielono mi! organizowanej przez Trochę inna Cukiernia . W dniach 17-20 marca nastanie tam istna zielona inwazja ! Ja też się do niej dołączam z propozycją Makaronu ze szpinakiem w towarzystwie serka ricotta :)Składniki na 4 porcje:1 paczka makaronu penne [500g]1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g]1 opakowanie serka ricotta [250g]4-5 ząbków czosnku1 łyżka oleju rzepakowego - do smażeniasól, pieprz czarny - do smakuSzpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej .R ozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Podsmażyć do odparowania większości wody.Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę - jeśli jest świeży, można przecisnąć go przez praskę . Dorzucić do szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć - pilnować, aby czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku .Dołożyć serek ricotta i dokładnie wymieszać z zawartością patelni. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć.W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania - ja preferuję przy tym daniu penne . Odcedzić na sitko, zostawiając trochę wody na dnie w garnku. Sitko z makaronem położyć na garnek, tak by woda z jego wnętrza parowała i utrzymywała makaron w cieple - w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego .Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać.I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem :)



