ßßß Cookit - przepis na Penne ze szpinakiem i serem ricotta

Penne ze szpinakiem i serem ricotta

nazwa

Wykonanie

Szybki, pożywny i smaczny pomysł na nieskomplikowany obiad
Zielono, zieloniutko, zielonkawo ! A wszystko to w ramach fejsbukowej akcji Zielono mi! organizowanej przez Trochę inna Cukiernia . W dniach 17-20 marca nastanie tam istna zielona inwazja ! Ja też się do niej dołączam z propozycją Makaronu ze szpinakiem w towarzystwie serka ricotta :)
Składniki na 4 porcje:
1 paczka makaronu penne [500g]
1 paczka mrożonego szpinaku siekanego PROSTE HISTORIE [450g]
1 opakowanie serka ricotta [250g]
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego - do smażenia
sól, pieprz czarny - do smaku
Szpinak wyjąć kilka godzin wcześniej do rozmrożenia - ja zostawiam na noc w lodówce, by powoli odtajał; tak jest zdrowiej niż przy szybkim rozmrażaniu w mikrofali czy w temperaturze pokojowej .
R ozmrożony szpinak wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Podsmażyć do odparowania większości wody.
Czosnek obrać i posiekać w drobną kostkę - jeśli jest świeży, można przecisnąć go przez praskę . Dorzucić do szpinaku i całość jeszcze chwilę smażyć - pilnować, aby czosnek się nie przypalił, bo nabierze wtedy gorzkiego smaku .
Dołożyć serek ricotta i dokładnie wymieszać z zawartością patelni. Bardzo krótko jeszcze podsmażyć.
W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg. instrukcji z opakowania - ja preferuję przy tym daniu penne . Odcedzić na sitko, zostawiając trochę wody na dnie w garnku. Sitko z makaronem położyć na garnek, tak by woda z jego wnętrza parowała i utrzymywała makaron w cieple - w ten sposób półtwarde penne jeszcze trochę zmięknie, podczas przygotowywania farszu szpinakowego .
Makaron przełożyć z sita do dużej misy. Dołożyć zawartość patelni. Całość dokładnie wymieszać.
I w ten sposób penne ze szpinakiem i serem ricotta jest gotowe! Nakładać porcje na talerze i delektować się smakiem :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/penne-ze-szpinakiem-i-serem-ricotta.html