Wykonanie
Drożdżówki pysznie nadziane

Kocham miłością wielką wszystko co
drożdżowe! Od czasu, jak przekonałam się jakiś czas temu do własnoręcznego wyrabiania tego rodzaju ciast, pokochałam ogromnie
drożdżowe wypieki. Wbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu.
Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach
drożdżowych kończąc.
Drożdżowe ślimaczki z
jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie.
Drożdżowy placek z
owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej
kawy czy
herbaty.Poniżej kolejna wariacja w temacie moich wypieków
drożdżowych . Mam nadzieję, że posmakuje :)

Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN:50g
masła – stopionego180ml
mleka [3/4 szkl.] – ciepłego25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
mąki1 łyżeczka
cukruCIASTO:400g
mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do
ciast drożdżowych100g
cukru1
jajko + 1
żółtko - 1
białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniemszczypta
soliNADZIENIE:270g
twarogu – u mnie półtłusty2-3 garście
rodzynek2 łyżki domowego
cukru wani liowego – przepis do podejrzenia TU - można ewentualnie użyć zwykłego
cukru i małe opakowanie
cukru wani linowego [16g]

W garnuszku rozpuścić
masło. Dolać
mleko i chwilę podgrzewać do uzyskania letniej temperatury płynu. Zdjąć z palnika, wkruszyć
drożdże, dodać po łyżeczce
cukru i
mąki - jako pożywki - i dokładnie rozmieszać.Odstawić do wyrośnięcia na 10-15 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia ;)Do miski przesiać
mąkę - aby ją napowietrzyć, wtedy ciasto lepiej wyrasta podczas pieczenia - dodać
sól, jajo+żółtko, oraz rozczyn
drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce rozgnieść widelcem
twaróg z
cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem i posypać
rodzynkami, zostawiając 3cm ciasta bez farszu przy jednym z dłuższych
boków.Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego
boku z nadzieniem, a kończąc na
boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na większe drożdżówki - zawijać ciasto w rulon od krótszego
boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby nadzienie nie wypływało podczas pieczenia.Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać poziomo na papierze do pieczenia na blasze. Blachę z drożdżówkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 min do napuszenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować drożdżówki roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco.Piec w temp. 190C ok. 18-20 min - piekarnik musi być wcześniej odpowiednio nagrzany; u mnie bez termoobiegu, góra-dół, na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.




