ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

nazwa

Wykonanie

Po świętach zostało mi kilka bananów, która zrobiły się już lekko brązowe. U mnie nie każdy lubi takie mocno dojrzałe banany, więc postanowiłam coś z nich wykombinować.
Po chwili przypomniałam sobie, że wcześniej bardzo chciałam spróbować amerykańskiego chlebka bananowego . I nie ma on nic wspólnego z chlebem, no może oprócz kształtu.
Jest po prostu ciasto bananowe, wilgotne, lekko słodkie i pięknie pachnące.
W Stanach najczęściej jedzą go w towarzystwie dżemu lub masła orzechowego.
Składniki:
75 g masła, roztopionego
3-4 dojrzałe banany
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (ja dodałam ok. 1/2 szklanki)
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki pszennej
Mąkę mieszamy z sodą, przesiewamy przez sitko i odstawiamy.
Banany rozgniatamy (na taką papkę jak dla dzieci), dodajemy roztopione masło i mieszamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy mąkę z sodą i dobrze mieszamy.
Ciasto przekładamy do, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, foremki. Pieczemy ok. 60min w temp 170stopni . Co jakiś czas zmieniałam ustawienia piekarnika z "góra-dół", na "dół".
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2016/04/chlebek-bananowy.html