Wykonanie
Po świętach zostało mi kilka
bananów, która zrobiły się już lekko brązowe. U mnie nie każdy lubi takie mocno dojrzałe
banany, więc postanowiłam coś z nich wykombinować.Po chwili przypomniałam sobie, że wcześniej bardzo chciałam spróbować amerykańskiego
chlebka bananowego . I nie ma on nic wspólnego z
chlebem, no może oprócz kształtu.Jest po prostu ciasto
bananowe, wilgotne, lekko słodkie i pięknie pachnące.W Stanach najczęściej jedzą go w towarzystwie
dżemu lub
masła orzechowego.

Składniki:75 g
masła, roztopionego3-4 dojrzałe
banany3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków (ja dodałam ok. 1/2 szklanki)1
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (użyłam
cukru z prawdziwą
wanilią)1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1,5 szklanki
mąki pszennej
Mąkę mieszamy z
sodą, przesiewamy przez sitko i odstawiamy.
Banany rozgniatamy (na taką papkę jak dla dzieci), dodajemy roztopione
masło i mieszamy. Dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
jajko i szczyptę
soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Do powstałej masy wsypujemy
mąkę z
sodą i dobrze mieszamy.Ciasto przekładamy do, wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką, foremki. Pieczemy ok. 60min w temp 170stopni . Co jakiś czas zmieniałam ustawienia piekarnika z "góra-dół", na "dół".