Wykonanie
Witam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny
schab nakłuwany
boczkiem i nadziewany
śliwkami.Tak przygotowany
schab wychodzi bardzo soczysty, aromatyczny a jednocześnie zwarty. Bardzo dobrze się go kroi, nawet na cieniutkie plasterki. Świetnie smakuje na zimno jako domowa
wędlina i na ciepło jako dodatek do obiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta.Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :)Składniki- 1.20
schabu bez kości- 200 gram
śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek- 100 gram
boczku wędzonego-
sól,
czosnek mielony,
majeranek,
kminek mielony,
papryka mielona-
olejDodatkowo- folia aluminowaWykonanie
Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu
schabu robię kilkanaście nacięć
ostrym nożem i wkładam w nie pocięty na słupki
boczek. Przy pomocy
ostrego, długiego noża w środku
schabu robię otwór i faszeruję go
śliwkami.
Mięso polewam odrobiną
oleju i nacieram dokładnie z każdej strony wszystkimi
przyprawami. Tak przygotowany
schab odstawiam do lodówki co najmniej na 2 godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie
schab obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni ze wszystkich stron i gorący owijam dokładnie folia aluminiową. Owinięty
schab przekładam do rozgrzanego piekarnika ( można położyć na ruszt, lub blaszkę ), piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. godzinę, półtorej. Upieczony
schab zostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia, zimny przekładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero przed krojeniem.Smacznego :)