Wykonanie
Takie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie
mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na
mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek
wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego
boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane
mięso drobiowe to nie dodaję do niego
boczku, tylko
marchewkę z rosołu lub podsmażona
cebulkę. Polecam :)Składniki ( na 8 sztuk )- płat gotowego
ciasta francuskiego- ok. 35-40 dkg. ugotowanego
mięsa wołowego rosołowego- 1
jajko- 3-4 plasterki
boczku parzonego- 1 łyżeczka
masła klarowanego-
sól,
pieprzDodatkowo- kilka łyżek
mlekaWykonanie
Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce
masła.Ugotowane, przestudzone
mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do
mięsa dodaję surowe
jajko, ostudzony
boczek,
sól i
pieprz do smaku. Dokładnie mieszam.Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik.Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka
mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.Smacznego.