Wykonanie
To się nazywa tytuł, co? Ale pomyślałam, że dobrze jest jak od razu wiadomo z czym mamy do czynienia. Bo ja tam czasem szukam
chleba na drożdżach a czasem na zakwasie. Czasem bochenek a czasem forma, no i różne
mąki przeszukuję.Dostałam wór
mąki orkiszowej i sprawdzam co będzie jak coś z niej zrobię. Jak na razie mówię, ze jest inna niż pszenna ale bardzo smakowita.Ten chlebek musiał być na drożdżach, bo niestety nie było czasu na długie wyrastanie zakwasu. Wyszedł bardzo smaczny, miękki, idealnie wilgotny. Może ma ciut za grubą skórkę ale to wystarczy chyba krócej piec. Ale też jest tak, ze niektórzy właśnie taką grubszą skórkę lubią - a jest pyszna :) tylko trzeba
mieć mocne zęby.

Składniki:500 g
mąki orkiszowej30 g świeżych
drożdży / 7g
drożdży suszonychew. 2 łyżki ciepłego
mleka (do rozrobienia
drożdży)1 łyżeczka płynnego
miodu2 łyżeczki
soliok 380g letniej
wodygarść
słonecznikagarść
siemienia lnianegogarść
sezamugarść
płatków owsianychtłuszcz + ziarna /
płatki do wysypania blaszkiWykonanie :(Jeśli masz świeże
drożdże) W małym naczyniu wymieszać
drożdże,
miód i ok 2 łyżki ciepłej
wody (lub
mleka). Odstawić na chwilkę w ciepłe miejsce.Do miski wsypać
mąkę,
sól, ziarna oraz
płatki owsiane, dolać zaczyn (przy drożdzach suchych wystarczy wsypać
drożdże i
miód bezpośrednio do
mąki) oraz ciepłą
wodę. Całość porządnie wymieszać. Można troszkę wyrobić. Powinna powstać gęsta, ale jednocześnie lejąca się masa.Odstawić na ok 1/2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (albo do czasu, gdy podwoi swoją objętośc).Po tym czasie jeszcze raz wymieszać, przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej ziarnami blaszki. Odstawić jeszcze na ok 15 minut.Piec rozgrzać do 200st (góra dół) i piec do 40 minut, po tym czasie
chleb wyjąć i jeszcze 10 minut piec na kratce.Prawdopodobnie można
chleb piec krócej. Ale to już zależy od piekarnika. Mówią, ze
chleb jest gotowy, gdy postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk .Zanim pokroicie, poczekajcie aż wystygnie!Smacznego


Wydrukuj przepis