Wykonanie
Sama piekę
pieczywo:
chleby i
bułki, zarówno te na drożdżach jak i na zakwasie. Są wspaniałe. Kupowanie
pieczywa w sklepie od dawna już w naszym domu stało się sporadyczne, ale jednak zdarza się, zwłaszcza gdy mam gorszy dzień i nie chce mi się poświęcać zbyt wiele czasu na pichcenie. (Rzadko ;))Jakiś czas temu dostałam pytanie, czy chcę sprawdzić, jak smakuje
chleb, który proponuje firma Melvit, znana mi do tej
pory zwłaszcza z
płatków owsianych i mieszanek
śniadaniowych. Chcę :) Dostałam więc paczuszkę z gotową mieszanką. Opis przygotowania
chleba to 4 krótkie wersy; prostszego sposobu chyba nie ma: pomieszać
jajka z
maślanką,
solą i mieszanką. Łyżką wystarczy, nie trzeba do tego żadnej maszyny.Zainteresowałam się tym produktem dlatego, że jest to
chleb, który nie ma w sobie
mąki, ma za to dużo pysznych ziaren. Poza nimi są jeszcze pełnoziarniste
płatki owsiane i
otręby owsiane. I już. W połączeniu z ciut wyżej wymienionymi tworzą one bardzo ciekawy w smaku, pięknie wyglądają chlebek. Niezwykle sycący, bo nie może być inaczej przy tym bogactwie, jakie jest w środku.
Chleb oczywiście smakuje całkiem inaczej, niż zwyczajny. Jest chrupiący i bardzo sycący, zjadłam taki kawałeczek jak jeden z tych na zdjęciach i poczułam, że to naprawdę konkretny posiłek. Taki
chleb to naprawdę fajna alternatywa i myślę, że łatwo mogłabym się na niego przestawić. Polecam.




Składniki :1 torebka
mieszanki Chleb bez
mąki z
czarnuszką i orkiszem firmy Melvit5
jajek0,5 szklanki (150 g.)
maślanki naturalnej0,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie :
Jajka roztrzepuję z
maślanką i
solą, a następnie łączę z zawartością opakowania. Mieszam dokładnie łyżką, przekładam do wyłożonej papierem formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na godzinę. Kroję po całkowitym ostudzeniu.







