ßßß Cookit - przepis na Testuję - Chleb bez Mąki Melvit

Testuję - Chleb bez Mąki Melvit

nazwa

Wykonanie

Sama piekę pieczywo: chleby i bułki, zarówno te na drożdżach jak i na zakwasie. Są wspaniałe. Kupowanie pieczywa w sklepie od dawna już w naszym domu stało się sporadyczne, ale jednak zdarza się, zwłaszcza gdy mam gorszy dzień i nie chce mi się poświęcać zbyt wiele czasu na pichcenie. (Rzadko ;))
Jakiś czas temu dostałam pytanie, czy chcę sprawdzić, jak smakuje chleb, który proponuje firma Melvit, znana mi do tej pory zwłaszcza z płatków owsianych i mieszanek śniadaniowych. Chcę :) Dostałam więc paczuszkę z gotową mieszanką. Opis przygotowania chleba to 4 krótkie wersy; prostszego sposobu chyba nie ma: pomieszać jajka z maślanką, solą i mieszanką. Łyżką wystarczy, nie trzeba do tego żadnej maszyny.
Zainteresowałam się tym produktem dlatego, że jest to chleb, który nie ma w sobie mąki, ma za to dużo pysznych ziaren. Poza nimi są jeszcze pełnoziarniste płatki owsiane i otręby owsiane. I już. W połączeniu z ciut wyżej wymienionymi tworzą one bardzo ciekawy w smaku, pięknie wyglądają chlebek. Niezwykle sycący, bo nie może być inaczej przy tym bogactwie, jakie jest w środku.
Chleb oczywiście smakuje całkiem inaczej, niż zwyczajny. Jest chrupiący i bardzo sycący, zjadłam taki kawałeczek jak jeden z tych na zdjęciach i poczułam, że to naprawdę konkretny posiłek. Taki chleb to naprawdę fajna alternatywa i myślę, że łatwo mogłabym się na niego przestawić. Polecam.
Składniki :
1 torebka mieszanki Chleb bez mąki z czarnuszką i orkiszem firmy Melvit
5 jajek
0,5 szklanki (150 g.) maślanki naturalnej
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie :
Jajka roztrzepuję z maślanką i solą, a następnie łączę z zawartością opakowania. Mieszam dokładnie łyżką, przekładam do wyłożonej papierem formy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na godzinę. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/04/testuje-chleb-bez-maki-melvit.html