Wykonanie
Filet z piersi kurczaka gotowany na parze (3)Cześć =) Dziś przedstawiam przepis na wspaniałego
kurczaka, którego ugotowałem na parze w parowarze.Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Jedzenie przygotowywane w parowarze zachowuje witaminy i składniki mineralne. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów.Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.W tej wersji
filet z piersi kurczaka podałem z tłuczonymi
ziemniakami i surówką z
pomidora i
ogórka kiszonego.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
filetu z piersi kurczaka w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2 filety z
piersi z kurczaka-
sól-
pieprz-
ostra papryka1) Filety przyprawiamy.2) Gotujemy w parowarze: filety przez 20-25 minut,
ziemniaki przez około 30 minut.
Smacznego =)