Wykonanie
Karnawał wypada zakończyć jakimś zbytkiem, ale co zrobić, jak samopoczucie kiepskie? Najlepiej coś szybkiego i nieskomplikowanego, co jednak podpada pod pączki, oponki czy inne takie smażone i kaloryczne smakołyki. W moim przypadku są to takie oto zawijasy, które od razu skojarzyły mi się z gniazdkami :) Smakują jak pączki hiszpańskie, a jest z nimi mniej roboty, bo ciasto wyciska się bezpośrednio na gorący tłuszcz.


Składniki :2 szklanki
wody130 g.
masła230 g.
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżka
spirytusu5-6 dużych
jajekcukier puder do posypania
olej do smażeniaPrzygotowanie :
Wodę zagotowuję z
solą i
masłem. Do lekko gotującej się
wody wsypuję całą
mąkę, zdejmuję garnek z ognia i drewnianą łyżką ucieram energicznie, aż
mąka dokładnie połączy się z
wodą i z ciasta powstanie kula. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia. Wbijam jedno
jajko, ubijam drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie - i tak kolejno po jednym
jajku. Przy ostatnim dolewam
spirytus. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzewam
olej do ok. 175 stopni C, i bezpośrednio z rękawa wyciskam gniazdka. Smażę je po ok. 4 minuty z każdej strony, po czym wyjmuję na papier do odsączenia. Zimne oprószam
cukrem pudrem.
