Wykonanie
3 latka, które stuknęły dzisiaj mojemu blogowi, trzeba było uczcić pysznym
maślankowym ciastem, które miałam przyjemność po raz pierwszy jeść w Niemczech.Niby nic nadzwyczajnego, ale mnie zachwyciło totalnie!Pulchne wysokie ciasto + słodziutka skorupka z
płatków migdałowych.Idealnie smakuje z
kubkiem mleka lub
kakao.Polecam bardzo!Blacha 21 cm x 30 cmCo trzeba?ciasto:300 g
mąki130 g
cukru300 ml
maślanki3
jajka1 opakowanie
cukru wanilinowego1 opakowanie
proszku do pieczeniamigdałowa skorupka:170 g
masła170 g
cukru230 g
płatków migdałowychCo i jak?Ciasto:W misce wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia.Dodać po kolei resztę składników na ciasto i zmiksować je na gładką masę.Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię i podpiec 10 min. w temp. 180 stopni.migdałowa skorupkaW rondelku rozpuścić
masło z
cukrem, dodać
płatki migdałowe, wymieszać.Po 10 minutach podpiekania, ciasto wyciągnąć, masę
migdałową przełożyć i rozdzielić równomiernieZ powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, aż góra się pięknie zrumieni.Ostudzić na kratce i wcinać.Smacznego!
