ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance z migdałową skorupką

Ciasto na maślance z migdałową skorupką

nazwa

Wykonanie

3 latka, które stuknęły dzisiaj mojemu blogowi, trzeba było uczcić pysznym maślankowym ciastem, które miałam przyjemność po raz pierwszy jeść w Niemczech.
Niby nic nadzwyczajnego, ale mnie zachwyciło totalnie!
Pulchne wysokie ciasto + słodziutka skorupka z płatków migdałowych.
Idealnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao.
Polecam bardzo!
Blacha 21 cm x 30 cm
Co trzeba?
ciasto:
300 g mąki
130 g cukru
300 ml maślanki
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
migdałowa skorupka:
170 g masła
170 g cukru
230 g płatków migdałowych
Co i jak?
Ciasto:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać po kolei resztę składników na ciasto i zmiksować je na gładką masę.
Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię i podpiec 10 min. w temp. 180 stopni.
migdałowa skorupka
W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Po 10 minutach podpiekania, ciasto wyciągnąć, masę migdałową przełożyć i rozdzielić równomiernie
Z powrotem do piekarnika i piec kolejne 15-20 minut, aż góra się pięknie zrumieni.
Ostudzić na kratce i wcinać.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2016/04/ciasto-na-maslance-z-migdaowa-skorupka.html