Wykonanie
Nie dość, że kolorystyka tego dania zachwyca, to jeszcze w smaku poezja!Delikatna nutka
szpinaku połączona z kremowym
serkiem i
wędzonym łososiem.Dobra propozycja jako przystawka/zagryzka na imprezy. Zniknie szybko - gwarantowane :)Zdjęcie : Marek W.Co trzeba?450 g
mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)150 g
wędzonego łososia w plastrach200 g
twarogu4
jajka2 łyżki
masła2-3 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka startej
skórki z cytryny4 łyżki posiekanego
koperkugałka muszkatołowasok z cytrynysól,
pieprzCo i jak?
Szpinak rozmrozić, poddusić na
maśle. Wymieszać z
żółtkami i pianą ubitą z
białek.Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę
szpinakową, piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Ciasto lekko ostudzić, przełożyć na ściereczkę i zrolować.
Twaróg utrzeć, wymieszać z
jogurtem, tartą
skórką z cytryny i
koperkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Roladę rozwinąć i rozłożyć masę
twarogową, położyć plastry
łososia. Ponownie zrolować i zawinąć w folię spożywczą.Wstawić na 4 godzinki do lodówki.Przed podaniem pokroić w plasterki.Smacznego!