Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam Was na pyszne, pożywne i przede wszystkim bardzo zdrowe śniadanko. Oto moje najnowsze kulinarne odkrycie, czyli
jarmuż na surowo. Długo się przed nim broniłam, jakoś mi się wydawało, że łączenie go z
jogurtem to nie jest smaczny pomysł. Postanowiłam jednak zaryzykować zachęcona przepisami 7-dniowego detoxu Fit&Easy .
Powiem Wam, że ten zielony koktajl jest rewelacyjny w smaku, ma taką lekko kwaskową nutkę jak
kiwi. Jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo
kapustne o właściwościach antynowotworowych. Zawiera przeciwutleniacze sulforafan, beta karoten i luteinę, które hamują szkodliwe procesy oksydacyjne. Jest także bogaty w witaminę K, która hamuje rozwój niektórych nowotworów.Zielony koktajl z
jarmużem i
granatem będzie idealnym rozpoczęciem nowego dnia.


Czas przygotowania: 10 minutSkładniki:2 garści
jarmużu w kawałkach1/2
banana2 łyżeczki
siemienia lnianego250 g
jogurtu naturalnegoziarenka
granatu
Wykonanie:Wszystkie składniki koktajlu, oprócz ziarenek
granatu, wkładamy do kielicha blednera i dokładnie miksujemy. Jeśli nie posiadacie blendera kielichowego zmiksujecie wszystko w jakimś dzbanku lub wyższym pojemniku. Koktajl podajemy posypany ziarenkami
granatu.Najlepiej jest zjeść go od razu po przygotowaniu..