ßßß Cookit - przepis na Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce

Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować. Stanowią dla mnie przede wszystkim źródło inspiracji do poszukiwania własnych rozwiązań i nowych smaków. Dlatego cenię sobie książki kucharskie, które pozwalają na modyfikację zawartych w nich receptur.
" Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania " do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam korzystać.
Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw między innymi:
- doskonały mus z surowej czekolady, (przepis podam niebawem)
- odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę,
- barszcz rosyjski z dodatkiem kiszonej kapusty oraz
- rewelacyjny, a przede wszystkim bardzo zdrowy dżem z jagodami goji .
I właśnie przepisem na ten ostatni smakołyk chciałabym się z Wami podzielić.
Nie obyło się bez moich modyfikacji, ale tym razem były one naprawdę niewielkie.
Kiedy w sklepach pojawią się już polskie truskawki zamierzam przygotować ten dżem także w wersji pasteryzowanej „ na zimę ”
Nie będzie to już co prawda „ raw food ”, ale…. przecież nie muszę być w 100% witarianką :)
Poniżej znajdziecie więc dwa przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.
Ps.
Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl
Składniki
Oryginalny przepis opublikowany w
" Kuchnia Raw Food.
Smaczne dania bez gotowania "
Przepis po moich modyfikacjach
150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych
100 g mrożonych malin, rozmrożonych
2 łyżki surowego miodu lub nektaru z agawy
30 g jagód goji namoczonych w 120 ml wody przez 2-4 godziny
2 łyżki nasion chia
250 g świeżych truskawek
100 g świeżych malin
2 łyżki miodu lipowego
2 łyżki jagód goji namoczonych w 100 ml wody przez 2 godziny
2 łyżki nasion chia
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
Zmiel truskawki, maliny i miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S [Zmieliłam zwykłym blenderem]
Dodaj namoczone jakody goji i nasiona chia, następnie kilka razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach. [Rozdrobniłam wszystko dokładnie]
Przełóż dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/04/dzem-z-jagod-goji-i-nasion-chia-czyli.html