Wykonanie
Nigdy nie traktowałam przepisów kulinarnych jako wzorców, które powinnam ślepo naśladować. Stanowią dla mnie przede wszystkim źródło inspiracji do poszukiwania własnych rozwiązań i nowych smaków. Dlatego cenię sobie książki kucharskie, które pozwalają na modyfikację zawartych w nich receptur." Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania " do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam korzystać.Na chwilę obecną przygotowałam z niej tylko kilka potraw
między innymi:- doskonały mus z surowej
czekolady, (przepis podam niebawem)- odpowiednik "Nutteli" czyli surowellę,- barszcz rosyjski z dodatkiem
kiszonej kapusty oraz- rewelacyjny, a przede wszystkim bardzo zdrowy
dżem z
jagodami goji .I właśnie przepisem na ten ostatni smakołyk chciałabym się z
Wami podzielić.Nie obyło się bez moich modyfikacji, ale tym razem były one naprawdę niewielkie.Kiedy w sklepach pojawią się już polskie
truskawki zamierzam przygotować ten
dżem także w wersji pasteryzowanej „ na zimę ”Nie będzie to już co prawda „ raw food ”, ale…. przecież nie muszę być w 100% witarianką :)Poniżej znajdziecie więc dwa przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami.Ps.Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.plSkładnikiOryginalny przepis opublikowany w" Kuchnia Raw Food.Smaczne dania bez gotowania "Przepis po moich modyfikacjach150 g mrożonych
truskawek, rozmrożonych100 g mrożonych
malin, rozmrożonych2 łyżki surowego
miodu lub
nektaru z agawy30 g
jagód goji namoczonych w 120 ml
wody przez 2-4 godziny2 łyżki nasion chia250 g świeżych
truskawek100 g świeżych
malin2 łyżki
miodu lipowego2 łyżki
jagód goji namoczonych w 100 ml
wody przez 2 godziny2 łyżki nasion chia1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanieZmiel
truskawki,
maliny i
miód w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S [Zmieliłam zwykłym blenderem]Dodaj namoczone
jakody goji i nasiona chia, następnie kilka
razy zmiksuj w trybie pulsacyjnym, aż
jagody goji będą rozdrobnione, ale wciąż w kawałkach. [Rozdrobniłam wszystko dokładnie]Przełóż
dżem do wysterylizowanego słoika z nakrętką i przechowuj w lodówce do pięciu dni
