ßßß Cookit - przepis na Pasta z czerwonej soczewicy

Pasta z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Soczewicę odkryłam dość niedawno. Choć w sumie znałam ją już dawno, ale jakoś nigdy do niczego mi nie pasowała. Na szczęście całkiem niedawno ponownie wpadła mi w r ęce, więc postanowiłam sp róbować ponownie :) Do ugotowanej soczewic y dodałam suszone pomidory, pestki słonecznika oraz ulubione przyprawy . Chwila blendowania i otrzy małam pyszną pastę do chleba (lub wafli w moim przypadku :)) Idealna d la wegan oraz miłośników soczewicy :)
150g ugotowanej, czerwonej soczewicy
ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
pół łyżeczki soku z cytryny
pół łyżeczki curry
sól, pieprz
Do misy blendera przełóż wystudzoną, czerwoną soczewicę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone suszone pomidory, pestki dyni oraz sok z cytryny, zalewę z suszonych pomidorów oraz przyprawy. Całość dokładnie zblenduj. Dopraw do smaku. Gotową pastę przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2016/02/pasta-z-czerwonej-soczewicy.html