Wykonanie
Karnawał minął nie wiadomo kiedy. Nadszedł czas Wielkiego Postu. W tym czasie w piątki zamierzam nie jeść
mięsa. Niby to wcale nie takie trudne zadanie, ale jak przychodzi co do czego to ciężko o pełnowartościowy posiłek, który nie zawierałby
mięsa, glutenu i laktozy. Z pomocą przychodzą niezastąpione strączki :) Dziś szybki pomysł na kotleciki z
czerwonej soczewicy. Robi się je naprawdę szybko i z pewnością zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy :)przepis na 10 kotlecików
200g
czerwonej soczewicyjajko2 łyżki
płatków drożdżowychjajko3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
przyprawy meksykańskiejpół łyżeczki
ziół włoskichpół łyżeczki
czarnego pieprzusól+
oliwa do smażeniaW garnku zagotuj
wodę, gdy zacznie wrzeć wsyp do garnka
soczewicę i gotuj ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy
soczewica będzie już miękka, odcedź ją na sitku i odstaw do przestygnięcia. Następnie przełóż do miski, dodaj
czosnek przeciśnięty przez praskę,
przyprawy,
płatki drożdżowe i
jajko. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość
oliwy. Z masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż na rozgrzanej patelni ok. 3 minut. Podawaj z warzywami lub innymi dodatkami.Smacznego ;)