Wykonanie
Pyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane
mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną
cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i
kapusty na ciepło.
SKŁADNIKI :1 kg
ziemniaków ugotowanych0,5 kg
ziemniaków surowych2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1 duża
cebula2 łyżki
smalcu ze skwarkamiPRZYGOTOWANIE :
Ziemniaki ugotowane przeciskamy przez praskę, surowe ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy sok, który odstawiamy.W misce mieszamy
ziemniaki oraz
mąki. Wylewamy sok i osadzoną
skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy
mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną
cebulką z odrobiną tłuszczu.Pyzy można podać do
pieczonych mięs, zrazów oraz
kapust na ciepło.