Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:Guacamole z łososiem i limonką ;Życzę smacznego.Składniki:250 g świeżego łososia1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna)1 garść świeżej kolendry2 łyżki kaparów w zalewie1 szczypta soli morskiej1 szczypta pieprzu białego1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny1 łyżka sosu sojowego - light (czyli ten bez dodatku karmelu)Wykonanie:Łososia z dobrego źródła i pierwszej świeżości umyć, osuszyć papierem kuchennym, pokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie.Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc.