ßßß Cookit - przepis na Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą

Tatar z łososia z kaparami i świeżą kolendrą

nazwa

Wykonanie

Przystawka w sam raz na kolację we dwoje. Jedna z moich ulubionych.Tatar z łososia nie wymaga wielu składników ani pracy, jednakże kluczowa jest świeżość oraz jakość ryby. Należy więc spożyć tatar do paru godzin, przechowując w lodówce przed podaniem.
Zapraszam na inne przepisy na tatar z łososia na moim blogu:
Guacamole z łososiem i limonką ;
Życzę smacznego.
Składniki:
250 g świeżego łososia
1/2 czerwonej cebuli (szalotka będzie idealna)
1 garść świeżej kolendry
2 łyżki kaparów w zalewie
1 szczypta soli morskiej
1 szczypta pieprzu białego
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego - light (czyli ten bez dodatku karmelu)
Wykonanie:
Łososia z dobrego źródła i pierwszej świeżości umyć, osuszyć papierem kuchennym, pokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie.
Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2016/02/tatar-z-ososia-z-kaparami-i-swieza.html