Wykonanie
Bardzo szybki mazurek, wystarczy zrobić kruche ciasto, a resztę wykończysz w mig. Jest pyszny, nie przesłodzony, i wiadomo - smakuje najlepiej po paru dniach.Ilość: 8 porcji
Czas: 40 minut z pieczeniem + 60 minut chłodzenie ciastaTrudność: łatweSkładniki:Kruche ciasto:
mąka pszenna - 175gzimne
masło, pokrojone w kostkę - 100g
cukier puder - 50g
żółtko - 1sztkwaśna
śmietana 18% - 1/2 łyżkiNa wierzch:Śliwella -
konfitura śliwkowo - czekoladowa ETERNO
czekolada toffiPrzyrządzanie:
Mąkę przesiać, dodać
masło, w środek wbić
żółtko, dodać
cukier puder i
śmietanę. Wymieszać, szybko zagnieść. Owinąć folię i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Po schłodzeniu, rozwałkować ciasto, odłożyć trochę na zrobienie rantu. Przygotować tortownicę o średnicy 24-25cm, wyłożyć papierem.Włożyć ciasto, wylepić spód blachy i na brzegu, wokół zrobić rant z uformowanego wałeczka z ciasta.
Piec w temperaturze 200st.C około 20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.Kruche ciasto musi być dobrze wypieczone.
Po wystudzeniu ciasta, na środek wykładamy
konfiturę, cały słoiczek, wyrównujemy i dowolnie dekorujemy.Ja użyłam
czekolady toffi, roztopiłam ją w misce, umieszczonej nad garnkiem z gotującą się
wodą i polałam wierzch mazurka.
UWAGI:Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Moje Wypieki i Desery Dorota ŚwiątkowskaZmodyfikowałam ten przepis o gotową
konfiturę ETERNO, bo jest tak wyśmienita, że nie ma potrzeby dodatkowo przyrządzać
konfitury, zdecydowanie skraca to czas przyrządzania.Mazurek możesz przyrządzać nie tylko z okazji Świąt Wielkanocnych, jest
ciastem całorocznym, nadaje się na każdą okazję.Do masy możesz użyć innej
konfitury owocowej, myślę, że świetnie się sprawdzą np.
powidła śliwkowe ETERNO, Truskawellę czy kwaskową, bardzo wyrazistą w smaku
konfiturę pigwową ETERNO.