Wykonanie
Pierwszy rok blogowania minął! Dziękuję, że ze mną jesteście:)Przepis powstał z potrzeby wykorzystania
śmietany znajdującej się w lodówce. I bardzo dobrze, że tam zalegała bo dzięki temu powstały pyszne rogaliki. Delikatne, lekko kruche i mocno
śmietankowe.

Składniki:280 g
mąki pszennej250 g
masła5 łyżek gęstej
śmietany 18%2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:
wiśnie ze słoika lub powidła,
konfitura,
czekoladaWszystkie składniki posiekać, dokładnie połączyć i uformować kulę. Ciasto wychodzi dość plastyczne i przyjemne do formowania. Schłodzić. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą rozwałkować na grubość około 3-5mm. Wyciąć koło, przeciąć je na pół i znów na pół i ponownie by powstało 8 trójkątów. Na każdym ułożyć niewielką ilość nadzienia, u mnie były to
wiśnie z zalewy. Zwijać w kierunku wierzchołka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180st. C przez około 20-25min.Smacznego:)