Wykonanie
Przepyszne, tradycyjne kruche
ciasteczka, które najlepiej smakują podane z
konfiturami ETERNO .
Ciastka warto
mieć w słoiku dla niespodziewanych gości, ponieważ szczelnie zamknięte zachowują kruchość przez długie dni. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, że znikną ze słoika, zanim w domu pojawią się goście...;-)Ilość: ok. 24 sztukiCzas przyrządzenia: 5 minut + 12 minut pieczenieTrudność: łatweSkładniki:360g
mąki pszennej100g
cukru pudru16g
cukru wanilinowego2
żółtka200g zimnego
masłasłoiczek ulubionej
konfitury ETERNO



Przyrządzanie:Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Z
mąki,
cukru,
cukru wanilinowego,
masła i
żółtek zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,5cm, podsypując
mąką, żeby nie przywierało do stolnicy. Foremkami o dowolnych kształtach wycinaj
ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka możesz smarować
konfiturą przed pieczeniem lub nakładać odrobinę po upieczeniu i wystudzeniu. Wybór należy do Ciebie :-) Blachę włoż do piekarnika na ok. 10-12 minut. Wystudź na kratce.


Kruche
ciasteczka doskonale smakują podane w towarzystwie
herbaty z
cytrynkami z
rumem i
cynamonem ETERNO lub
kawy z
syropem cynamonowym ETERNO .