Czekoladowejaja to świetny pomysł na Wielkanocny deser. Prosty w wykonaniu że nawet dzieci Wam pomogą a szczególnie przy czekoladzie jak mój 4,5-latek "... tato, ja będę mieszał czekoladę ... " - zobaczcie zdjęcia poniżej jak to robił ;)Składniki :200 gr gorzkiej czekolady (użyłem z dod. pomarańczy)1 serekmascarpone100 ml śmietany 30%2 łyżeczki cukru pudrukonfitura brzoskwiniowa8 niewielkich balonówtrochę oleju roślinnegoPrzygotowanie :Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, balony nadmuchaj do wielkości gęsiego jaja, zwilż je oliwą i zanurzaj do połowy w czekoladzie i układaj na kawałku papieru dopieczenia.Schładzaj w lodówce minimum 30 minut (ja po tym czasie włożyłem jeszcze na chwilę do zamrażarki). Po wyjęciu odetnij "ogonek" w balonie i delikatnie odklejaj balonik od miseczki czekoladowej.Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem dokładając pod koniec po trochu serekmascarpone. Gotowa masą napełnij foremki czekoladowe, dodaj łyżeczkę konfitury brzoskwiniowej na kształt żółtka.Ps.: Składniki są liczone na 6 szt deseru a 2 z 8 baloników są liczone gdyby któraś foremka miała się nie udać (pęknąć). :)