Wykonanie

Tatar ze
śledzia to fajna i prosta przekąska lub oryginalny starter na przyjęcie do zaostrzenia smaku.Składniki (na 3 sztuki) :3 płaty
śledzi a'la
Matiaspół średniej
cebuliłyżeczka koncentratupłaska łyżeczka
musztardy d'jon
papryka ostra1,5 łyżki
oliwy1
jajkonatka pietruszkipieprzforemki okrągłe do potraw z ubijakiemPrzygotowanie :
Filety śledziowe moczymy i płuczemy 2-3
razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną
cebulę, koncentrat,
musztardę,
paprykę i dopiero podczas mieszania
oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym
pieprzem.Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym
jajkiem, poszatkowaną
natką pietruszki i
pieprzem.Zachęcam do obejrzenia wideo z przygotowania :
