ßßß Cookit - przepis na Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

nazwa

Wykonanie

Tatar ze śledzia to fajna i prosta przekąska lub oryginalny starter na przyjęcie do zaostrzenia smaku.
Składniki (na 3 sztuki) :
3 płaty śledzi a'la Matias
pół średniej cebuli
łyżeczka koncentratu
płaska łyżeczka musztardy d'jon
papryka ostra
1,5 łyżki oliwy
1 jajko
natka pietruszki
pieprz
foremki okrągłe do potraw z ubijakiem
Przygotowanie :
Filety śledziowe moczymy i płuczemy 2-3 razy i filetujemy. Tak przygotowane drobno szatkujemy. Dodajemy również drobno poszatkowaną cebulę, koncentrat, musztardę, paprykę i dopiero podczas mieszania oliwę. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Na talerzu układamy foremkę, napełniamy ją zależnie od uznania, ja napełniłem do ok 2/3 wysokości, lekko ubijamy i zdejmujemy obręcz ruchem do góry.
Ozdabiamy pokrojonym w kosteczkę ugotowanym jajkiem, poszatkowaną natką pietruszki i pieprzem.
Zachęcam do obejrzenia wideo z przygotowania :
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2016/02/tatar-ze-sledzia.html